sâmbătă, 24 decembrie 2016

Suc de grefe + medicamente

Interactiunea sucului de grapefruit cu medicamentele

Este cunoscut faptul ca grapefruit-ul, fructul caruia i se atribuie calitati antioxidante, cardiotonice, detoxiofiante sau hipocolesterolemiante, interactioneaza cu un numar foarte mare de medicamente. Dintre acestea s-au evidentiat 43 de medicamente care in combinatie cu grapfruit-ul pot determina aparitia  unor reactii adverse grave. Aceste efecte se datoreaza actiunii inhibitorii enzimatice a grapefruit-ului, in special de la nivel hepatic, care determina ca substantele active din medicamente sa ajunga in circulatie in doze mari, toxice.
Exemple de reactii adverse grave induse de asocierea medicamente – grapefruit
  • Torsada varfurilor (amiodarona, chinina)
  • Bloc atrioventricular complet (verapamil)
  • Rabdomioliza (atorvastatina)
  • Nefrotoxicitate (simvastatina, tacrolimus)
  • Mielotoxicitate (colchicina)
  • Tromboza venoasa (etinilestradiol).
 
Exemple de medicamente prescrise frecvent care pot interactiona cu grapefruit-ul: eritromicina, claritromicina, simvastatina, teofilina, sildenafil, felodipina, carvedilol, finasterida, dextrometorfan, carbamazepina, ciclofosfamida, warfarina, amiodarona, chinidina, fexofenadina, fluvoxamina, sertralina, alprazolam, buspirona.
Initial, acest tip de interactiune s-a evidentiat la sucul de grapefruit. Ulterior s-au efectuat studii si confirmat ipoteza ca si fructul de grapefruit are acelasi potential de interactiune, spectrul largindu-se si pe fructe inrudite cu acesta.
S-a ajuns la concluzia ca toate sursele de grapefruit şi citricele inrudite (portocale rosii, pomelo) pot interactiona cu medicamentele, determinand aparitia unor reactii adverse.
Pentru a preveni acest tip de interacţiune, medicamentele afectate nu trebuie consumate cu nici unul din aceste fructe, pe toată durata perioadei de tratament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu