sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Tiamina (vitamina B1)




     ”În deficitul de tiamină, utilizarea glucozei la nivelul țesutului nervos poate scădea cu 50-60%, în locul acesteia fiind folosiți corpii cetonici derivați din metabolismul lipidic. Frecvent, în cadrul deficitului de tiamină, celulele nervoase prezintă cromatoliză și balonare, modificări caracteristice celulelor neuronale cu nutriție deficitară. Aceste modificări pot întrerupe comunicarea în numeroase porțiuni ale SNC.”
Tratatul de fiziologie a omului, Guyton & Hall

      Principalele consecințe ale deficitului de tiamină sunt degenerarea tecii de mielină, iritabilitatea nervilor periferici, lucru care conduce la polinevrită (durere iradiată de-a lungul unuia sau mai multor nervi periferici), astenie cardiacă însoțită de vasodilatație periferică, edem periferic, ascită, dar și disfuncții gastro-intestinale.
     Cauzele deficitului de vitamina B1 sunt alcoolismul, consumul crescut de ceai și cafea (diuretic); un deficit de vitamina B12 poate duce la pierderi de tiamină prin urină, iar vitamina B6 contribuie la distribuția vitaminei B1 în întreg organismul.
V.N.: 1,5 mg
Alimente ce conțin vitamina B1:
Semințe de floarea soarelui, porumb, fasole neagră preparată, morcovi cruzi, salată verde, roșii gătite, pepene verde, portocale, usturoi, mazăre verde fiartă, ovăz, cereale integrale, hering, fistic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu