”În deficitul de tiamină, utilizarea
glucozei la nivelul țesutului nervos poate scădea cu 50-60%, în locul acesteia
fiind folosiți corpii cetonici derivați din metabolismul lipidic. Frecvent, în
cadrul deficitului de tiamină, celulele nervoase prezintă cromatoliză și
balonare, modificări caracteristice celulelor neuronale cu nutriție deficitară.
Aceste modificări pot întrerupe comunicarea în numeroase porțiuni ale SNC.”
Tratatul de
fiziologie a omului, Guyton & Hall
Principalele consecințe ale deficitului
de tiamină sunt degenerarea tecii de mielină, iritabilitatea nervilor
periferici, lucru care conduce la polinevrită (durere iradiată de-a lungul
unuia sau mai multor nervi periferici), astenie cardiacă însoțită de
vasodilatație periferică, edem periferic, ascită, dar și disfuncții
gastro-intestinale.
Cauzele deficitului de vitamina B1 sunt
alcoolismul, consumul crescut de ceai și cafea (diuretic); un deficit de
vitamina B12 poate duce la pierderi de tiamină prin urină, iar vitamina B6
contribuie la distribuția vitaminei B1 în întreg organismul.
V.N.: 1,5 mg
Alimente ce
conțin vitamina B1:
Semințe de floarea
soarelui, porumb, fasole neagră preparată, morcovi cruzi, salată verde, roșii
gătite, pepene verde, portocale, usturoi, mazăre verde fiartă, ovăz, cereale
integrale, hering, fistic
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu