duminică, 27 martie 2016

Sfaturi pentru juniorii de pe terenul farmaceutic universitar

Țin să-mi încep activitatea de blogger în domeniul farmaceutic, cu acest articol, care conține sfaturi care s-au acumulat în mine odată cu anii universitari. Sunt lucruri pe care eu fie le-am făcut și a mers grozav, fie nu le-am făcut, și am regretat asta.


1. Nu va divideți inutil energia mentală. Concentrați-vă pe ce citiți, când învățați. Faceți din asta un scop al vieții: să vă creșteți capacitatea de concentrare, să vă autodepășiți în ideea asta. Imaginați-vă totul, bazându-vă pe experiența pe care o aveți.
2. Faceți-vă un caiet în care să notați fiecare cuvânt/termen/boală pe care nu le înțelegeți. Notați și explicațiile. Stabiliți-vă o zi din săptămână și o oră când să citiți acest caiet.
3. Politețea e gratis. La fel e și biblioteca. Folosiți-le pe ambele.
4. Frecventați toate cursurile, chiar dacă vi se par inutile. Nu sunt inutile. Veți observa asta, după ce se va decanta totul într-o minte de farmacist.
5. Secați-i pe profesorii voștri cu întrebări în același fel în care ei vă seacă la examen cu tone de materie indigerabilă. Profesorii sunt serioși, dar voi trebuie să fiți mai serioși decât ei. Stabiliți un dialog strict profesional cu dânșii. Priviti-i in ochi si vorbiti-le raspicat. Raspundeti la întrebari cu încredere și convingere, ca și cum ceea ce spuneți este cel mai simplu lucru de pe planetă. Învățați de la profesorii voștri și fiți respectuoși cu ei. Asta ar putea fi șansa vieții voastre.
6. Învățați cursurile săptămână după săptămână, lin, fără grabă (în timp ce voi stați la masă cu teancul de caiete în față, planeta nu se grăbește în jurul soarelui – are o viteză precisă). Nu treceți la următoarea frază până nu ați înțeles-o pe prima. Să vă mișcați prin facultate într-un mod conștient sau într-un mod inconștient e alegerea voastră.
7. Înregistrați-vă cursurile în format audio pe smartphone sau calculator. Ascultațile în timp ce gătiți, mâncați sau când vă plimbați în parc (în căști).
8. Pentru examenele nu foarte stufoase care sunt sinteză, faceți-vă bilete care acoperă toată materia și rezolvați-le. Nicio metodă nu se aseamănă cu trecerea întrebărilor prin filtrul gândirii, în încercarea de a le rezolva.
9. Dacă aveți posibilitatea, faceți practică permanent într-o farmacie – măcar și câteva ore în weekend.
10. Acordați-vă o oră pe zi pentru a învăța farmacologie încă din anul 2 semestrul al II-lea. Oferiți-vă pauze doar în sesiune (nu și când ninge/plouă).
11. Nu vă extindeți simțul de răspundere asupra unor lucruri care nu vă privesc. Acceptați rolul de cobai ai facultății în care vă aflați. Nu e treaba voastră să stabiliți regulile, ci să executați ce vi se cere. Faceți tot ce vi se cere, chiar dacă este absurd, chiar dacă asta nu vă oferă nici o plăcere.
12. Nu vă comparați rezultatele voastre cu rezultatele colegilor. Nu copiați. Fiecare examen luat, chiar și cu o notă mică, vă va întări încrederea în sine până în punctul în care vă veți simți (și chiar veți fi) invincibili. O facultate e cu atât mai bună, cu cât te ține mai mult în restanțe. Când/dacă treceți prin restanțe, bucurați-vă că faceți o facultate de calitate.
13. Vorbiți cu colegii din anul 5 ce licențe și-au luat. Stabiliți-vă tema din anul I și începeți să lucrați la ceva serios. Participați la Sesiunile de Comunicari Științifice, Galmed (și alte proiecte de acest fel), în fiecare an, cu lucrarea voastră în evoluție.
14. Nu faceți compromisuri în chestiuni de principiu și nu încercați să impresionați pe nimeni.
15. Concentrați-vă pe domeniul farmaceutico-medical. E îndeajuns de vast, încât să vă alimenteze mintea o viață. Cine spune că e farmacist, dar și altceva, nu e deloc farmacist (eu sunt o excepție, pentru că-s gemeni).
16. Nu vă petreceți timpul pe lângă oameni care fac din voi o unealtă, chiar dacă sunt foarte frumoși. Urmați-vă interesul.
17. Păstrați o ținută corectă și un aspect impecabil întodeauna.
18. Aveți răbdare cu voi. Va veni și apusul. Plăcerea trării lui va fi echivalentă cantității de efort depus de-a lungul anilor până la el. Luați satisfacție din fiecare zi trăită până atunci. Fiți foarte prezenți, foarte atenți în tot ce faceți și învățați cu plăcere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu