joi, 28 decembrie 2017

Dulcolax: poate scade potasiul la utilizare indelungata;
Pot apărea urme de sânge in scaun, dar acestea sunt în general uşoare şi dispar de la sine;
+ diuretice
sau
+ steroizi = creste riscului aparitiei dezechilibrului electrolitic;
Pacientii in tratament cu digoxin care iau simultan dulcolax si sunt supusi riscului de a avea dezechilibru electrolitic trebuie sa fie mai precauti.
Mesaj catre pacienții varstnici sau care prezintă probleme renale:
„Daca simtiti senzatia de sete sau observati ca urina devine mai putina se opreste tratamentul/ se discuta cu medicul”.
Drajeurile au un înveliş special şi din acestă cauză nu trebuie administrate împreună cu produse care
reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior, cum sunt antiacidele sau cu inhibitori ai pompei de
protoni. Tot datorita acestui înveliș, nu se administrează împreună cu lapte.
Din cauza spasmelor abdominale asociate constipaţiei, pacientii pot prezenta ameţeli sau/şi leşin. Aceștia trebuie avertizați că dacă manifestă spasme abdominale trebuie să evite activităţi potenţial periculoase cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.
Dulcolax nu modifică nici digestia, nici absorbţia caloriilor sau a nutrienţilor esenţiali la nivelul intestinului subţire.
Sa nu uitam ca indicele de siguranta al antiepilepticelor este mic, zonele concentratiilor plasmatice terapeutice si toxice fiind foarte strans apropiate, si ca unele dintre ele sunt metabolizate prin izoforma CYP 3A4, carbamazepina spre exemplu, ceea ce inseamna ca toti inhibitorii enzimatici ai CYP 3A4 sunt contraindicati in asociere cu carbamazepina, pentru ca ii creste concentratia plasmatica, deci apare un risc mare sa se atinga doza toxica. Printre inhibitorii enzimatici ai izoformei CYP 3A4 se numara: ketoconazolul, itraconazolul, ranitidina, omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, fluoxetina, fluvoxamina, diltiazem, verapamil, suc/fruct de grapefruit, eritromicina, claritromicina.